Friday, June 11, 2010

Tanri ile Takas


"Yapmak istediginden emin misin?" diye sordu Tanri. Karsisinda duran 12-13 yaslarindaki kiz pazarlik yapmak icin cok kucuk gorunuyordu. Musterileri genelde ellisinin ustunde, hayatinin yarisini gecirmis orta yasli insanlar olurdu.

Gozlerini yere dikmis dusunuyordu kiz simdi. "Yanaklarinin pembeligine ragmen, pek de celimsiz gorunuyor!" diye dusundu. Onun yasindaki kizlar genelde biraz daha toplu olurlardi. Kiz son iki dakikadir hipnotize olmus gibi baktigi parlak mavi tastan gozlerini kirpistirarak cektikten sonra Tanri'nin gozlerinin icine dikti gozlerini. Ne de guzel kahverengi gozleri vardi kizin...Insanin icini isitiyordu.

"Evet" diye ciliz bir ses cikti kizin agizindan, "eminim...". Sesinin cilizligi kararsizligindan cok celimsizligindendi. Yoksa kararini daha onunde durduklari beyaz kapiyi calmadan vermisti.

"Peki, iyi o zaman..." dedi Tanri, "donusun yok ama bundan sonra. Eger ileride anlasmayi bozmak istersen, ben de kendime duseni alirim! Acikcasi senin gibi kucuk bir kiz icin buyuk bir takas bu yaptigimiz!"

Gulumsedi kiz, Tanri'nin teklifini geri cevirmemis olmasindan oturu onur duydu.

"Istersen simdi hemen burda yapabiliriz degisimi, ya da bir kac gun hazirlanip geleyim diyorsan o da olur. Hem biraz daha dusunmus olursun bana sundugun bu teklifi" diye konustu Tanri. Kizin buyuyunce pisman olmasini istemiyordu.

"Hemen simdi yapalim!" dedi kiz aceleyle. Bu sefer sesi kararli cikmisti. Eve gidip daha fazla bu konuyu dusunmek istemiyordu. Zaten son bir haftadir bu konuyu dusunmekten okuldaki derslerine konsantre olamamisti.

"Tamam o zaman.." dedi Tanri. Anlasilan kiz gercekten takasi gerceklestirmek istiyordu. Fazla oyalanmak istemedi, ne de olsa gun icinde ilgilenmesi gereken daha bir cok canli vardi. Olumlulerin listesi sabahtan beri masasinin ustunde duruyordu, yeni dogacak bebeklerin ruhlarini imzalamaliydi, aksam ustu icin planladigi bir kac dogal afeti ayarlamasi gerekiyordu. Doganin dengesinin bozulmamasi icin gerekli ayrintilardi bunlar.

"Simdi rahatla, ve gokyuzundeki yildizlari seyret!" dedi Tanri. Kiz gokyuzunde nereye bakmasi gerektigini bilemedi bir an. Nitekim her yer bembeyazdi. Sonra aksamustleri bahceye oynamaya ciktiginda hep yaptigi gibi basini arkaya atarak, gokyuzunun sonsuz beyazligina bakmaya basladi. Gozleri bu isik cumbusune alistikca, beyazin icinde diger renkleri de gormeye basladi. Yavas yavas sarilari secti beyazin flulastigi yerlerde, sonra buna pembeler de katildi. Bir sure sonra bu isikli renkler birer bulanik yuvarlak renk hazneleri olmus basinin uzerinde donmeye baslamislardi. Baska renkler de katildi bu festivale. Koyu pembe geldi kirmizinin arkasindan. Mavi kirmiziyla karisarak moru katti aralarina. Ahenk icinde dans etmeye basladi butun renkler ve kiz mest olmus bir sekilde renkleri izlemeyi surdurdu. Pembe...Pembe yildizlar donuyordu basinin ustunde, bir kac bulanik erkek silueti gecip gitti gozlerinin onunden. Hepsi ona gulumsuyordu. Sanki kizin icinden cikip pembe yildizlarin arkasinda kayboluyorlardi teker teker.

Olumden uyanircasina, derin bir nefes cekerek uyandi kiz yataginda. Ne zaman uykuya daldigini hatirlamiyordu. Demek ki is tamamlanmis, Tanri icinden aski cikarmisti. Bos hissetti bir an kendisini. Kalbinin hep sicak olan sol kosesinde bir sogukluk vardi.

"Demek ki ask kalbimin sol kosesini isitirmis.." dedi kendi kendine. Pembe duvar kagitlariyla kapli odasinda kendisinden baska kimse yoktu. Sokaktan gecen bir arabanin farlari odayi aydinlatti bir an. Yataginin karsisindaki aynadan yansimasini gordu. Hep pembe olan yanaklari bu gece solgun gorunuyordu. Gecmis ve gelecek asklariyla birlikte yanaklarindaki pembeligin de gittigini dusunerek korktu bir an. Herkes onun pembe yanaklarina iltifat ederdi. Sonra yuzundeki bu solgunlugun nedenini bir kac gecedir gecirdigi uykusuz gecelerin sebep oldugunu dusundu. Pencereye cevirdi basini. Evrenin derinliklerinde bir yildiz kaydi. Bir kac gecedir yogun bakimda olan bir hasta uyanip, yataginin kenarindaki yardim dugmesine basti.Tanri kizin anneannesinin ruhunu bagislamisti.

No comments:

Post a Comment